Friday, 1 August 2014

Novel Melayu

Hai. Lama x post ape2 kan.
Xtau la kenapa, xde mood kot...

Hari ni sy terbaca satu post org share di Fb. "Kenapa aku x minat baca novel melayu".

Setelah baca post tu, x dinafikan bnyk point yg ditulis tu betul dan sukar dinafikan. Tp bagi sy, kenapa perlu nak hentam or kisah kalau dah tau novel tu macam tu. Novel tu ditulis atas imaginasi penulisnya sendiri dan dia x ganggi or paksa sape2 pun utk baca novel yg ditulisnya.

Bagi sy, memang ceritanya banyal yg cliche or stereotype, tapi at least dia ada effort utk menghiburkan pembaca novel yg minat novel tersebut. Bab nama2 bombastik dalam novel memang x dinafikan memang agak da boom dan bajet2 cute mcm tu. Tp itu kan atas imaginasi penulis. Bagi saya, xde sape ada hak utk kutuk nama seseorang. Rasionalnya ialah yang pilih nama seseorang tu orang tu sendiri ke? X kan! Jadi kenapa nak kutuk pilihan mak bapak atau pilihan novelis tu sendiri. Kadang2 org yg suka kutuk nama org lain ni sebab dia jeles dgn nama org yg dikutuknya. 

Banyak lagi yg boleh dikupas bab novel melayu ni. Tp bagi saya, kalau x berminat nak baca, bnyk lagi pilihan yg boleh dibuat. Nak pilihan terbaik? Pilih la buku ilmiah dan buat research or summary psl buku tu. Mudah kan? 

Sekian bebelan utk hari ni.

*mode: sentap or terasa jgk sbb sy baca jugak novel melayu time bosan walaupun tahu ceritanya cliche...

No comments: