Sunday, 21 September 2008

IPBA


Ni la hasil projek Jiwa Murni. Hasil kerja AJ 08' n PISMP Co3. Lawa x? Subur je pokoknye. Br siap dlm sebulan lebih.

Saturday, 20 September 2008

Health - Important Tips

Answer the phone by LEFT ear.
Do not drink coffee
TWICE a day.
Do not take pills with
COOL water.
Do not have
HUGE meals after 5pm.
Reduce the amount of
OILY food you consume.
Drink more
WATER in the morning, less at night.
Keep your distance from hand phone
CHARGERS.
Do not use headphones/earphone for
LONG period of time.
Best sleeping time is from
10pm at night to 6am in the ! morning.
Do not lie down immediately after taking
medicine before sleeping..
When battery is down to the
LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

Forward this to those whom you
CARE about!

Tagged ke Fact?????

Adussss... malas lak rasenyer nak wat... tp dah org tagged kiter kan.. apela salah klu kiter wat...
In fact, tgh borg nie... Thanx tto Nisha sbb Tag kiter...

7 fakta yang gile2 tentang mamat yg bernama HizRyanz Roslee:

  1. Sy Suke No 7. sbb sy lahir tahun 87, bnyk no 7 kat dlm IC, n no keter pun bnyk angka 7.
  2. Sy syg sgt kwn2 sy... yg jauh ke dekat ker, guyz ker gurlz ker, sumer sy syg...
  3. Sy cepat luper... haha... kdg2 klu pg kedai, sy akan tertinggal brg kat kaunter....pastu bile dah kat umah br sy teringat...hahaha
  4. Sy mudah dmam... klu bbeza suhu skit pun sy leh dmam... especially klu br blik dr KL atau  Kedah... sbb suhu 2 tempat ni bbeza... KL x pns sgt mcm Kedah... 
  5. Sy x suke mkn sayur...huhu.. x sedap.. tp klu terpaksa, blasah jer... selalu kena mrh sbb x mkn sayur...haha
  6. Sy prefer Drive keter dr Ride motor... tp slalunyer blasah jer...haha br pandsai bwk motor Clutch... thanks to Ijan...
  7. Sy suke gajet tech.... klu kaya, sy akan beli jer gajet terbaru.. haha

*huhu... mls la nak ikut sumer peraturan dier... 

Friday, 19 September 2008

Is This Malaysian Image???

Ini ker Imej Malaysia yang kita nak???

Perkara ini betul-betul memalukan kita sebagai rakyat Malaysia.

Sebenarnya, ramai antara kita dah fhm sgt dgn driver teksi mcm nie... tp ape yang kita boleh buat... selalunya dorg ni ambik kesempatan ke atas org yang terdesak dan x tahu lg perangai sebenar dorg nie...

Kebanyakkan yang berlaku ni jadi kat major town mcm KL n Penang... Aku x ckp yang tempat lain pun x jd... tp kita sebagai rakyat malaysia sepatutnya lebih faham tanggungjawab kita... so Ade sape2 yang x puas hati 2, sentiasa le ingat no nie... 0340202223...call terus ke Unit Aduan dan Siasatan LPKP...


Malaysia's 'worst in the world' taxis tarnish national image

The ads promoting "Malaysia: Truly Asia" aim to welcome visitors with a warm smile to a prosperous and modern nation, so the taxi fleet branded "the worst in the world" can come as a bit of a shock.

Even the locals are not spared the shabby service of unkempt and hostile drivers behind the wheels of decrepit vehicles who refuse to use the meter, overcharge and pick-and-choose which destinations they will travel to.

At the popular KLCC mall under Kuala Lumpur's iconic Petronas Twin Towers is a typical scene, as a gang of cabbies negotiate with a young Norwegian couple just metres from a signboard warning against "taxi touts".

"Flat rate, flat rate, no metre," one driver insists as the tourists try to find a cab to take them to their hotel, less than two kilometres (1.2 miles) away.

Anxious to escape the baking heat, they agree to pay 25 ringgit (7.22 dollars) for a trip that would have cost less than three ringgit on the meter.

"Is it expensive? We don't know, we thought it is normal here," said the woman as they piled in with their shopping bags.

More frequent visitors, however, are vocal in their criticism and say that aggressive and unprofessional drivers are tarnishing the nation's image as a squeaky clean and hospitable destination.

"I first visited Malaysia in 2006 and I was impressed by everything I saw except for the worst taxi service I have endured," said Kabir Dali, an Indian tourist waiting in vain for a metered taxi at another mall.

"I paid a whopping 260 ringgit (74 dollars) from the Kuala Lumpur International Airport to town and was later told that was twice the proper amount."

Complaints about taxis are common in many countries, but in Malaysia it has escalated to an outpouring of frustration, on blog sites and in letters to newspapers.

In a survey by the local magazine The Expat, some 200 foreigners from 30 countries rated Malaysia the worst among 23 countries in terms of taxi quality, courtesy, availability and expertise.

The respondents lashed the fleet as "a source of national shame" and "a serious threat to tourists -- rude bullies and extortionists".

Salvation is in sight though, as a number of smaller, up-scale operators enter the market to provide a more expensive but quality taxi service for frustrated visitors and locals.

The uniformed drivers, behind the wheels of smart new multi-purpose vehicles and sedans, switch on the meter as a matter of course and do not refuse destinations -- surprising and delighting commuters in the capital.

Abdul Razak, operations manager for Dubai-based Citicab which launched here in January, said that even in poorer nations such as Thailand and Indonesia, taxis are smarter and the drivers far more courteous.

"I would say it is the worst in this region, undoubtedly. I have travelled to all countries in this region and our company operates taxis in many parts of the world. The situation here is the worst I have seen," he told AFP.

"The vehicles are in shabby condition, the driver will take you if he likes your face -- that is, if he agrees with where you want to go for the price he insists on."

The government has called on taxi firms to lift their standards, but various campaigns have achieved little, and many blame the lack of enforcement on rampant corruption in the police and bureaucracy.

"It is difficult for the roads and traffic department to take stern action," said a security officer at one city mall as he watched the touts swoop.

"Taxi operators and the company which hold the licences are all linked to some politician or another," he said. "Drivers here are ruthless because they are unchecked by authorities who are almost non-existent."

John Koldowski, from the Pacific Asia Travel Association, said that "less than desirable" taxi drivers have an outsize impact on a nation's image.

"The first contact a tourist gets with locals is often during airport transits to hotels and it creates a very, very strong first impression, either be good or bad," he said.

"Authorities certainly need to do their jobs and act upon any complaints strongly, quickly and visibly."

Petikan Berita ni di ambil dari Windows Live Today...

Wednesday, 17 September 2008

Baik ke x??

Baru-baru ni aku ada terfikir balik...
Aku ni baik ke x ha???
maybe ada la salah atau silap yang aku wat kat kwn2 yang aku x sedar...
pastu aku takut gak ada kwn2 yg juz kwn ngan aku sbb mayb nak gunakan aku...
tp sumer tue aku x kisah...
yg pentingnya ialah... ADAKAH AKU SEORANG KAWAN YANG BAIK???
in fact, aku syg sumer kwn2 yg aku ader skarang ni baik yang di rumah, ex-skola, classmates, collegemates or kwn2 lama aku...
Aku juz mengharapkan persahabatan...
n kalau korg raser aku mcm x bezz jer kan... leh x korg juz email je kat aku...
klu x nak email, comment pun aku x kisah...
Aku perlukan sesuatu yangmembolehkan aku memperbaiki hubungan antara semua...
N Insyallah... Aku x akan emo dgn comment korg...

This Baby really shows me wut I feel...

Thursday, 11 September 2008

Kelas Aku.... PISMP Co3 IPBA

Dah lama x post ni... x de idea plak nak start mcm mana...
tetiba teringat kat klasmate aku...

Kelas aku ni lebih dikenali dengan nama Geng 21... sebab ktorang semua seramai 21 orang lelaki... haha..
satu2nye kelas yang lelaki sahaja dlm sebuah kelas di IPGM seluruh M'sia...
Ktorg buat major Kajian Sosial, n minor Pendidikan Jasmani n Bahasa Melayu...
Mempunyai beberapa Ayah angkat dan seorang Ibu angkat yang menjaga kami sepanjang di IPBA...
Ayah Angkat kami adalah En. Tahir Kamaruzaman, En. Baseni Jantra, dan En. Hamzah. manakala Ibu kesayangan kami adalah Pn. Noraini Tahir...

Ktorg bernasib baek la... sebab dalm kelas ktorg ada LCD... so, setiap kali ada presentation x pyh le pg book Studio... Ni la suasana dalam kelas aku...

Kusyuknye Daud... Pa'an wat per tue??? Tgok Depan la...

Aktiviti Semasa x de lect...
 
Jgn main SMS la... Ape r macha ni???


Dr. Siti Hajar sedang membetulkan kesilapan Rancangan Mengajar utk Micro teaching Next Week...

Ni Koridor depan Kelas aku... Bersih x???

Tgh Kusyuk wat per tue??? Mana yg laen???

Huhu... Tym NL... huhu... blajar ngan LCD...
 
Td blaja ngan LCD.... Skang ni Tgh present ngan LCD plak... Eh, tgn sape tgh amik gambar tue???? sebok tol...

 Owh... Present Discussion NL ek??? ni grup aku... nape Ami leh nyebok lak???

Kawan Baik.... huhu...Tgok, Lecturer x de... pon leh wat keje gak... x tau le keje ape...
tp Ami ngan Syamil ni mmg suka discuss...mcm2 dorg discuss...

Ni la sebahagian dari kehidupan kami di IPBA... Cerita di Hostel lain plak...
Kalau rajin nnt aku tulis lg...

Friday, 5 September 2008

Ramadhan Al-Mubarrak

Bulan Ramadhan or lebih dikenali dengan bulan Puase dah tiba lagi...
Aku rase bernasib baik sebab sepanjang 5 hari aku berpuase ni rasenya x de lagi aku ponteng... huhu... semestinya x la sebab aku dah start full puase since form 2... yg b4 tue ade la ponteng-ponteng dlm hari... selalunya demam la... Insyallah Tahun ni full lagi...

Tapi aku rase bulan puase tahun ni berbeza sikit sebab keadaan cuaca yang x terlalu panas x seperti sebelum-sebelum ni...Alhamdulillah, kurang sikit la rase letih... tp yang peliknya, rase mengantuk makin kuat even aku dah tidur dengan cukup bagi sorg yang umur sebaya aku...
Yg x bezz pun ade la, sbb bile kurang dugaan ni maksudnya kurang sikit la pahala x seperti b4...

Assignment pun banyak sangat skang ni sampai x sempat aku nak kejar... huhu... bnayak nye assignment... Next week nak kena present Teaching Aids 4 Language Classes... huhu... Group aku kene buat Puppet, bayangkan 4 orng budak lelaki kena buat puppet??? haha.. Alhamdulillah aku berjaya jugak buat Puppet tersebut dengan bantuan dr my mom... thanx Mom... Love You So Much...

Berbuka??? Hmmmm... berbuka kat KL ni mcm biase la, pegi beli mknn yang aku nak mkn kat Cafe Blok 4... lauk Ape??? lauk ape lagi... lauk mcm biase je yang Kak Ngah jual... Aku juz beli mknn yang aku mkn je la...

Peristiwa sedih???? huhu.... ni la first time aku pg antar kwn aku nak fly oversea.. Sedih woo rase... mlm 3 Sept lepas aku pegi antar Student Frenxh Cohort 2 nak fly pg prancis... ktorg satu bas hntar dorng... Naik Bas dr IPBA pkl 6.45 smpai KLIA pkl 8. Buke pose dlm Bas le jawapnye... tp x per... Alhamdulillah ok jer... Perasaan Sebak menghantui diri bile budak2 tue nak masuk dlm Departure Hall... huhu... dah x dpt aku nak citer... Next Year aku akan rase lg pengalaman ni... antar budak TESL Cohort 5 plak... Insyallah, Aku xkan tunjuk kesedihan aku... aku perlu kuat... Seperti kata Kak Long Rabiatul...

Okaylah... Dah nak Buka Puase nie... Nnt terlambat plak... ok aku pegi dulu...
Klu sempat nnt aku post lain...