Saturday, 13 December 2008

Isu kahwin...

Semasa merayau-rayau di blog kwn2 n kwn kepada kwn td(dah mereng)... Ade plak terbaca isu kawen...Ada yg kawen muda, kawen kat overC, kawen ngan org lg tua, kawen dgn org yg lebih muda, kawen dgn org tua pangkat Datuk(bukan kurnia Sultan), artis kawen, n isu kawen besar-besaran... Sy pun teringat masa chat dgn salah seorang housemate sy yg ckp dia dah kawen(betul ke x, sy pun x tahu)...

Huhu... banyak nye isu kawen nie... jd takut plak bile terbaca, terdengar, terlihat dan mcm2 "ter" psl kawen nie... bile teringat blik sy pernah keluarkan statement nie pd kwn sy... "Aku takut la tgok mcm2 kes kawen nie, kalau boleh aku x nak kawen lah"... then, statement tue terus tersebar smpai la kepada lect yg ktorg panggil Ibu... n she said "Eh, betul ke Ibu dgr statement tue Yan???" n dia ada ckp utk jadi seorang umat Islam yg baik, seseorg itu harus berkawen utk menambah bilangan umat nabi Muhammad... hihi...(Segannya, bile lect pun tau psl tue...)

Kemudian sy pun fikir balik n memang betul, ada banyak kesan positif kalau berkawen... tp bg sy... Sy kena enjoy dulu life sebelum berkawen... kalau boleh x nak kawen awal sgt... n tak nak le kwen lewat sgt... tp kalau jodoh dah sampai... Ape nak buat... Selagi x lead kepada perkara mungkar ok la...

Haha... terfikir plak antara syarat yg pernah sy letak utk diri sendiri sebelum kawen( tue pun klu x gatal nak kawen sgt2)...
  • Kena ada rumah dulu...(Sebuah Apartmen dan sebuah banglo) bajet kaya jer...
  • Kena ada kereta dulu...(Suzuki Swift kowt... pastue br tukar kereta besar)
  • Kena ada Degree n Master dulu...(Sambung PhD dgn isteri terchenta kat OverC)... hihi...
  • Kena travel dulu...(At least kena pg Makkah, UAE, Korea, Europe, Aussie dulu)... Pg Haji dgn Isteri Terchenta gak...
  • Kena bg Cukup dulu Ilmu Agama...(Takut woo nnt x dpt bimbing Isteri n anak2)
Adus... kalau ikut semua syarat nie... mmg lambat le kawen... jd Cikgu je oit... bukan nye Bisnesman pown... Adus... mmg pokai ler...

Hihi... pastue teringat plak antara syarat2 yg pernah terfikir dulu utk cr bakal isteri tue...
  • Kena ada kerja...(x mampu ler nak sara family klu sorg je keje)
  • Kena ada kereta...( senang skit nak gerak mana2)
  • Kalau ada rumah lg baguz...(Bleh gak tambah pendapatan, sewakan ler)
  • Dulu nak yg FreeHair... huhu(skang dah x nak, x larat woo nak tanggung dosa) Dosa sendiri pown x tertanggung...
  • Nak gurl yg x terlalu sosial(Susah nak cari skang nie)
  • Kalau boleh Cikgu jgak ler...(Senang skit, faham la tanggungjwb masing2)
  • Kaki buku...(Ini wajib yer... kalau penulis Buku lg ler besh, penulis Blog pon x per)
  • Kena lagi muda dr sy...(at least dua tahun)
  • Hihi... yg penting ikut seruan Islam...(Agama, Keturunan, Rupa Paras, Harta)
Ah... Demand tinggi plak... Mcm ler perfect sgt kan...

Haaaaaa.... ni sampai bab kawen plak... Adus... Calon pon x der lg, dah fikir psl majlis n resepsi plak... mmg bengkak le sy klu ikut sumer nie...
  • Majlis Akad nikah di masjid jer... Serba Biru utk Sy dgn bakal Isteri... keluarga n pengapit mesti r sama kaler gak kan...
  • Majlis Kenduri kat hotel or Resort... Wat kat Pendang Lake Resort pown Okey gak... hihi
  • Majlis wat kat taman tepi tasik kat resort tue...
  • Buat besar2 utk kwn2 jauh, dekat n sedara mara yg kat Kedah, Sarawak n seluruh dunia ler...(kalau ade la)
  • Hantaran plak mesti le ader kan...(Al-Quran, Sejadah, Handphone, Laptop, Kasut Kulit) n mcm2 lg ler... hihi... pening plak bakal Isteri nnt...
Adus... kalau ikut jer semua nie... sampai beranak, bercucu pun x abis byar hutang... hahaha...

okeylah.... Dah penat sy mengarut n Mimpi Di Siang Hari nie utk hari nie...

10 comments:

asyraf said...

hahahahah....
x memasal je ko nie..
mcm dah nak kawin sgt je....hehehe

HizRyanz said...

Bukan nak kwaen sesangat...
dah ade clasmate merangkap housemate aku dah kawen kan...
Aku nak gak ckp psl kawen... bukan mcm kwn aku yg sorang tue... kawen senyap2 jer...

elL said...

kinda intresting...
hehehe...
tp smpat x kawen,hmmm....

Nini Marini said...

salam..

hehe, awak ni, kelakar pulak bace celoteh awak pasal kawen ni.

awak,byknye syarat yg awak letak.bila buleh kawinnye kalau gtu?=p

saya teringin nak ubah mentaliti semua org terhadap kahwin..=)

HizRyanz said...

To eIL...

thanx for viewing...
Mayb sempat kowt...
takut gak klu x dpt ikut sumer tue...


To Nini...

Ape yg kelakar tue nini??? hihi...
Mayb boleh kowt before 30 haha...
Ape mentaliti yg awk nak ubah tue???

Nurzahira said...

kawen nnt jgn lupa jemput aku...
nk tgk gak hang kawen dgn spe???

btw syarat2 ko letak tu mmg akn menyebabkn ko leh kawen lmbt...

all the best, gudluck n hrp2 dpt la jmpa orh mcm tu...

HizRyanz said...

To CT...
Ko jgn risau ler CT...

Kalau aku kawen, aku panggil sumer kwn2 la... yg overC pon aku pgl... hahaha...

Mekacih2 utk wish gudluck ko tue...
Insyallah boleh jer carik...

Pame 26 said...

tak nak yg free hair ke?

A4 kosong said...

oi gle ape...
x pepasal ckp sal kwen..
ang nk kwen dh ke yan??
hahahaha

HizRyanz said...

To Pame...
Dulu nak la.. Tp skang ni takot plak...
hihi... tp klu jodoh nak wat camne kan...

A4 a.k.a Daus...
dah timbul isu tue kat dlm pemikiran aku... tue psl le aku ckp psl topik tue...