Wednesday, 30 July 2008

Kek Batik Sarawak

Huhu.... malas nak update lak rasenye... pastue aku teringat kek kesukaan aku... tym raye mmg kat umah aku wajib ade kek nie... ni resipinyer... try la yer...

Kek nie x perlu bakar... dia juz masak dgn kuali jer... pastue masukkan dlm fridge... bile dah keras skit, dah boleh mkn... sedap woo...


Bahan-bahan ( untuk 3 loaf tin )

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan milo
  • 1 suduteh serbuk kopi
  • 1 cawan air panas
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 tin susu sejat (bukan susu cair)
  • 250g mentega
  • 1 1/2 paket biskut Marie

Cara-cara

  1. Cairkan mentega dalam periuk. Jangan biarkannya bertukar warna ke coklat atau terbakar. Padamkan api.
  2. Masukkan serbuk koko, milo, kopi, air panas, susu pekat manis dan susu sejat. Gaul sehingga sebati.
  3. Buka api sehingga ia mendidih.
  4. Biarkan ia menyejuk. Sementara itu, patah-patahkan biskut marie menjadi kepingan besar.
  5. Masukkan biskut marie ke dlm campuran di atas dan gaul. Tapi jangan terlalu kuat sampai biskut tu pecah-pecah.
  6. Lapik tin dengan plastic (clingfilm) dan masukkan campuran tadi kedalamnya. Mampatkan dengan sudu.
  7. Letakkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama beberapa jam. Lagi lama lagi bagus. Setelah ia mengeras, potong dan hidangkan...
Try yer... klu dah jd tue jgn lupe kat aku lak... hulur la skit...

No comments: